لکه‌ها را چگونه پاک کنيم؟


 





 
از قديم گفته‌اند که هر کاري راهي دارد. اين مطلب راه پاک کردن لکه‌ها را به شما آموزش مي‌دهد. لکه‌هايي که گاه زندگي را ناخوشايند مي‌کنند و دقيقا همان زماني که نبايد سر و کله‌شان پيدا شود، ظاهر مي‌شوند. لکه‌ها ممکن است هر زماني، سر و کله‌شان پيدا شود. آنها ميهمان‌هاي ناخوانده هستند. پيش از آنکه با راه‌هاي پاک کردن لکه آشنا شويد بهتر است اقداماتي انجام دهيد که اصولا لکه‌اي ايجاد نشود.
براي اين منظور بهتر است هنگام کار در خانه از روپوش استفاده کنيد و دست‌کش بپوشيد. اين يک راه‌حل اساسي است. اگر خداي ناکرده، لکه‌اي ايجاد شد، به موارد زير عمل کنيد:
• در صورت ايجاد لکه، هرچه سريع‌تر به پاک کردن آن بپردازيد. گذشت زمان موجب جذب عميق‌تر، پخش‌شدن، اکسيدشدن و تثبيت و در نتيجه مشکل و يا حتي ناممکن شدن پاک‌کردن کامل لکه‌ها خواهد شد.
• براي پاک‌کردن لکه‌ها، هميشه از وسايلي مانند گوش‌پاک‌کن و پنبه، دستمال يا حوله کاغذي، پارچه جاذب يا حوله سفيد رنگ استفاده کنيد. حوله‌ها و پارچه‌هاي رنگي ممکن است رنگ خود را به پارچه لک شده منتقل کرده و موجب‌ بدترشدن وضعيت شوند.
• هميشه براي جذب‌کردن اوليه لکه‌هاي تازه، حوله يا دستمال را به صورت ضربه‌اي روي لکه بزنيد و از ماليدن آن روي لکه خودداري کنيد زيرا اين کار موجب پخش‌شدن لکه و فرورفتن عميق‌تر آن در الياف پارچه خواهد شد.
• در هنگام پاک‌کردن لکه‌ها، هميشه سعي کنيد براي جلوگيري از ايجاد حلقه دور لکه، از قسمت بيرون لکه آغاز کنيد و به تدريج به وسط آن برسيد.
• دماي آب مورد نياز براي پاک‌کردن لکه‌ها بستگي به نوع آنها دارد که در هر قسمت به آن پرداخته‌ خواهد شد. ولي به طور معمول براي زدودن لکه‌هاي غير چربي، آب سرد يا ولرم مناسب‌تر است زيرا آب داغ موجب پايداري بيشتر اين نوع لکه‌ها مي‌شود، بنابراين در صورت در دسترس نبودن پاک‌کننده‌ها، به عنوان اولين اقدام پارچه لک ‌شده با مواد غيرچرب مانند سس، گوجه، نوشابه، چاي يا آب‌ميوه را پشت و رو کنيد و لکه را از پشت زير شير آب سرد يا ولرم بگيريد تا اين مواد از الياف پارچه شسته و خارج شوند.
• با توجه به حساسيت برخي پارچه‌هاي ظريف رنگي نسبت به ترکيبات اسيدي مانند سرکه و آب‌ليمو، توصيه مي‌شود ابتدا مقدار بسيار کمي از معجون لکه‌بر پيشنهادي را روي گوشه دور از ديد اين نوع پارچه‌ها آزمايش کنيد و پس از اطمينان از آسيب نرسيدن به پارچه و رنگ آن، پاک‌کردن لکه را ادامه دهيد.
• برخي لکه‌ها با يک بار استفاده از لکه‌بر، به طور کامل محو نمي‌شوند و برطرف‌کردن کامل آنها نياز به پشتکار بيشتري دارد، بنابراين اگر لکه‌اي در بار اول فقط کم‌رنگ شده است، مايوس نشويد و کار خود را تا گرفتن نتيجه مطلوب تکرار کنيد.
• براي پاک‌کردن لکه‌هاي البسه در منزل، روش‌ها و مواد خانگي گوناگوني وجود دارد که در اينجا به برخي از کارآمدترين آنها اشاره مي‌کنيم.

لکه چاي و قهوه
 

قسمت لک شده پارچه را براي مدت کافي در محلول نسبت مساوي سرکه سفيد يا آب‌ليمو در آب سرد بخيسانيد و سپس به روش معمولي شسته و آب‌ بکشيد.
براي پارچه‌هاي سفيد، لکه را براي مدت کافي در آب اکسيژنه رقيق و خيس کنيد و سپس به روش معمولي بشوييد و آب بکشيد.

لکه شکلات
 

لکه ايجادشده به‌وسيله شکلات روي پارچه را با مقداري گليسيرين خيس کنيد و با ملايمت مالش دهيد و سپس با آب ولرم و صابون بشوييد و آب بکشيد، در صورت باقي‌ماندن اثر از لکه، خميري از جوش‌شيرين و کمي آب تهيه کرده و آن را براي مدتي روي لکه قرار دهيد و سپس به روش معمولي شسته و آب بکشيد.

لکه نوشابه
 

هرچه زودتر در محلول نسبت مساوي سرکه سفيد يا آب ليمو در آب سرد بخيسانيد و پس از چند دقيقه به روش معمولي شسته و آب‌ بکشيد.

لکه سس گوجه‌فرنگي
 

براي لکه‌هاي تازه، ابتدا آن را با گرفتن زير آب سرد، از پشت لکه، در حد امکان از پارچه جدا کنيد و سپس براي مدت کافي، در سرکه سفيد يا شير کم‌چرب، خيس کنيد و در آخر با آب ولرم و صابون بشوييد.

لکه ناشي از آدامس
 

اگر تکه‌اي آدامس به لباس، پرده يا فرش شما چسبيده است، نگران نشويد. ابتدا به‌وسيله يک‌شي با لبه تيز، مانند چاقو، در حد امکان آدامس را جدا کنيد و سپس تکه‌اي يخ را روي آن بگذاريد و به آهستگي مالش دهيد. باقي‌مانده آدامس سردشده و به سادگي با لبه چاقو از پارچه جدا مي‌شود.
منبع: http://salamat.com